История на Несебър

Разходете се по улиците на стария Несебър. Това е малък полуостров, който може да се измине пеша за около 1 час. Целият стар град е под защитата на ЮНЕСКО.
Много от старите постройки вече съшествуват стотици години и са преживели много различни епохи. Например една от тях е когато Несебър е бил колония на Гърция 
(още от 425-424 година до новата ера).След това малкият град е принадлежал на Римската Империя.След това е бил част от Второто Българско Царство, 
в последствие,на което и на Османската Империя.Преминаването на Несебър през всички тези епохи оставя много след в неговата история.Като например множеството църкви останали от различните епохи и цивилизации.Някои от тях може да разгледате по-надолу.
Едни от най-известните старинни паметници, може да разгледате в следния списък:

Забележителности в Несебър

Църква Свети Стефан в Несебър е била построена през 11 век. Тази прекрасна православна църква е в списъка за съхранение на ЮНЕСКО. Сега църквата функционира като музей. Във вътрешността на църквата са се съхранили фрески и древни позлатени иконостаси.Препоръчваме Ви, ако искате да я разгледате, да отидете по-рано, поради огромния поток от туристи, които искат видят красивата църква.Именно с църкви като тази доказваме, че България не е богата само на красиви пясъчни плажове, но и на уникални архитектурни забележителности.

Забележителности в Несебър

Тази църква в България е била построена от гърците през 14 век. Името на църквата <> се превежда като << не осветен>>.Легендата гласи, че при издигането на сградата един от строителите е починал. По време на заметресение през 1913 година църквата получила сериозни повреждания. Руините и останките от фасадата на тази сграда показва на учените, че тази църква е била една от най-красивите в Несебър. Дължината на църквата Св."Йоан Алитургетос" е 18,5 метра, а ширината и е 10 метра. Фасадата на сградата на църквата е украсена с красиви орнаменти. Тази сърква в България има два входа: от север и от юг. Такава планировка рядко се среща в архитектурата на църкви в България.Задължително ще се запомни лятото Ви в България, особено ако посетите забележителностите в нея.

Забележителности в Несебър

Много старата църква Св.София е била разрушена по времето на силно земетресение. Сега, за съжаление от църквата са останали само стени и части от стени.

Забележителности в Несебър

Средновековната църква в Несебър се е съхранука до наши дни. Църквата е създадена в стила на общия архитектурен ансамбъл на стария град.